ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ 210 52 30824

ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Π.Ε. 

ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017 - 2018 ( με κλικ στο link )

http://users.sch.gr/echatzie

 

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ  ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ( ΕΑΑ )  ....

 Η παραπάνω φωτογραφία σηματοδοτεί το πέρασμα σε μία νέα εποχή για τις δομές της εκπαίδευσης. 

Σύμφωνα με το νόμο : υπ’ αριθμ. 4547/18 (ΦΕΚ 102/τ.Α΄/12-6-2018) με θέμα «Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» εισερχόμαστε στον αστερισμό της Εκπαίδευσης για την Αειφορία που σύμφωνα με την άποψη πολλών ειδικών αποτελεί την μετεξέλιξη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ,  κάτι που απεικονίζεται με γλαφυρό τρόπο στη θεματολογία και την προβληματική του 3ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2005 στο Τορίνο. 

Η παρουσίαση των 2 Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν   στο 2ο Γυμνάσιο Νέας Φιλαδέλφειας η οποία χρονικά συμπίπτει με την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων των 86 Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν κατά το σχολικό έτος 2017 - 2018 στη Δ.Δ.Ε. Α΄Αθήνας ,   έλαβε χώρα στις 15/6/2018 σε μία εξαιρετική εκδήλωση στην οποία παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας κ. Βασιλόπουλος η σχολική  σύμβουλος παιδαγωγικής ευθύνης του σχολείου κ. Μακρή ο Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  της  Δ.Δ.Ε. Α΄Αθήνας  κ. Χατζηελευθερίου και  γονείς μαθητών και μαθητριών.

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στη Διεύθυνση του σχολείου και στους μαθητές που υλοποίησαν τα προγράμματα , όπως επίσης και στις συναδέλφους που ήταν υπεύθυνες γι΄αυτά  τις κ.κ. Λυμπερτού , Κομνηνού , Ανυφαντή και Κολυβάνου.  

Με αυτή την υπέροχη παρουσίαση λοιπόν κλείνει και ο κύκλος των Γραφείων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων όλης της Ελλάδας που δίνουν τη θέση τους στα Κέντρα Εκπαίδευσης για την Αειφορία ( ΚΕΑ ) . 

 

 

 


 

 

 

 

 

ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ.Δ.Ε Α΄ΑΘΗΝΑΣ

 Σύμφωνα με την 188142/ΓΔ4/02-11-2017 του ΥΠ.Π.Ε.Θ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων κάθε σχολικής μονάδας, η παιδαγωγική ομάδα κάθε προγράμματος παρουσιάζει σε ειδική συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων τον απολογισμό της, ώστε να διαχέονται οι καλές πρακτικές εντός της σχολικής μονάδας. Επίσης, ο/η Συντονιστής/στρια κάθε προγράμματος καταθέτει μια έκθεση απολογισμού στον Υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ο Διευθυντής του Σχολείου τον ενημερώνει εγγράφως για την ολοκλήρωση ή μη των προγραμμάτων του σχολείου, σύμφωνα με το Σχέδιο Υποβολής Προγράμματος που είχε υποβληθεί στην αρχή του σχολικού έτους. Στην ενημέρωση αναφέρονται και οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης των προγραμμάτων, οι ώρες και η ημέρα υλοποίησης, καθώς και οι εκπαιδευτικοί της Παιδαγωγικής Ομάδας των προγραμμάτων.

Στη συνέχεια λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, εκδίδονται βεβαιώσεις με τις υπογραφές της Διευθύντριας Εκπαίδευσης και του Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Για τις εκδρομές και τις εκπαιδευτικές επισκέψεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ισχύει η Υ.Α.

33120/ΓΔ4/28-02-2017 ( ΦΕΚ τ. Β΄681/6-3-2017).

 Για οποιαδήποτε συνεργασία με φορείς ή φυσικά πρόσωπα μέσα στον χώρο των σχολικών μονάδων, θα πρέπει να υπάρχει :

• έγκριση του φορέα από τις αρμόδιες Δ/νσεις του ΥΠ.Π.Ε.Θ. (οι εγκρίσεις ισχύουν για ένα σχολικό έτος),

• η σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων της σχολικής μονάδας.

 

Βασικός στόχος του Τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι η ενδυνάμωση και η διάδοση του θεσμού της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε όλα τα σχολεία της Διεύθυνσης Δ.Ε. Α΄ Αθήνας, δημόσια και ιδιωτικά. Ο υπεύθυνος του τμήματος  Εμμανουήλ  Χατζηελευθερίου Γεωλόγος M.Sc. :

 

1. Παρακολουθεί την εξέλιξη των προγραμμάτων Π.Ε. που πραγματοποιούνται στα σχολεία μας και παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια και πληροφοριακό υλικό για την καλύτερη υλοποίησή τους.

 

2. Ενθαρρύνει και ενημερώνει τους εκπαιδευτικούς και τους Δ/ντές των σχολικών μονάδων για τις δυνατότητες υλοποίησης προγραμμάτων σύμφωνα με το εγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο του Υπουργείου Παιδείας.

 

3. Λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής: επισκέπτεται τις σχολικές μονάδες και οργανώνει συναντήσεις με σκοπό την ενημέρωση των εκπαιδευτικών σε ζητήματα βιβλιογραφίας, μεθοδολογίας αλλά και για την μετάδοση και διάχυση των πληροφοριών και γνώσεων από τα κάθε είδους επιμορφωτικά σεμινάρια και συναντήσεις στα οποία συμμετέχουν οι ίδιοι.

 

4. Βοηθά τους εκπαιδευτικούς στο σχεδιασμό των προγραμμάτων Π.Ε. ενθαρρύνοντας καινοτόμες προσεγγίσεις.

 

5. Ενημερώνει τους εκπαιδευτικούς για επιστημονικές συναντήσεις, σεμινάρια, ημερίδες κ.ά. των τομέων ευθύνης του.

 

6. Συντονίζει δράσεις και εκδηλώσεις παρουσιάσεων των εργασιών των σχολείων της Δ/νσης στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

 

7. Οργανώνει σεμινάρια και ημερίδες για τους εκπαιδευτικούς με την έγκριση και την εποπτεία της Διεύθυνσης Σχολικών Προγραμμάτων του Υπ. Παιδείας. Για να ενημερωθείτε για σεμινάρια και ημερίδες που έχουν πραγματοποιηθεί από το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

 

8. Ενημερώνει τους εκπαιδευτικούς για τις δυνατότητες συνεργασιών με τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της περιφερειακής Δ/νσης στην οποία ανήκουν, όπως και για τις δυνατότητες παρακολούθησης εκπαιδευτικού προγράμματος σε άλλα Κ.Π.Ε. και θεματικά δίκτυα Π.Ε.

 

Μπορείτε να επικοινωνείτε με τoν υπεύθυνo κ. Εμμανουήλ Χατζηελευθερίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

 

 

ή στο τηλέφωνο 210 52 30 824

 

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

 

 1. Τι είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου;

Είναι η διαδικασία κατά την οποία η ατμόσφαιρα ενός πλανήτη συγκρατεί θερμότητα και έτσι προκαλείται αύξηση της θερμοκρασίας στη επιφάνεια του. Είναι μια φυσική διαδικασία η οποία όμως ενισχύεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα η οποία συμβάλει στην αύξηση της συγκέντρωσης των αερίων του θερμοκηπίου, κυρίως διοξέιδιο διοξείδιο του άνθρακα . Σήμερα ο όρος πλέον έχει συνδεθεί με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της επιφάνειας της Γης, δηλ. τη λεγόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη.

 

2. Πού οφείλετε η υπερθέρμανση;

Πριν τη Βιομηχανική Επανάσταση, το κλίμα ρυθμιζόταν φυσιολογικά αφού δεν υπήρχαν βίαιες εξωγενείς παρεμβάσεις. Στην μετά-βιομηχανική όμως εποχή παρατηρήθηκε αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη εξαιτίας κυρίως της υπερβολικής έκλυσης διοξειδίου του άνθρακα από την εκτεταμένη χρήση ορυκτών καυσίμων αλλά και της παράλληλης αποδάσωσης.

 

cutting forrests

3. Σε ποιο στάδιο είμαστε σήμερα;

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση η υπερθέρμανση να ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου, συγκριτικά με την προβιομηχανική εποχή. Οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου -πχ από την καύση ορυκτών καυσίμων-κυρίως τις τελευταίες δεκαετίες προκαλεί τεράστιο πρόβλημα. Σήμερα η αύξηση της πλανητικής θερμοκρασίας είναι περίπου στους 0,8 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη, συγκριτικά πάντα με την προ-βιομηχανική εποχή.

4. Τι σημαίνει αυτό για τους κατοίκους της γης;

Πιθανότατα ακόμη και μέσα στα επόμενα 30 χρόνια η υπερθέρμανση μπορεί να φτάσει τους 1,5 με 2 βαθμούς Κελσίου. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως εάν φτάσουμε, ή πολύ περισσότερο ξεπεράσουμε, αυτά τα «μεγέθη», τίθενται πλέον σε λειτουργία μηχανισμοί που ουσιαστικά θα επιφέρουν μεγαλύτερη υπερθέρμανση και δεν θα έχουμε πια τη δυνατότητα να την ελέγξουμε (π.χ. μειώνεται η ικανότητα των ωκεανών να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα). Πρόκειται για τις ανεξέλεγκτες κλιματικές αλλαγές (runaway climate change) και σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να οδηγήσει αύξηση της θερμοκρασίας ακόμα και μέχρι τους 6°C ως το τέλος του αιώνα. Για να γίνει καλύτερα κατανοητό, ήδη σήμερα με την αύξηση στους 0,8°C παρατηρείται ραγδαία αύξηση της συχνότητας και της έντασης των ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον πλανήτη και διακριτή αλλαγή στις εποχές. Σε μία αύξηση άνω των 4°C πλέον μέσα στον αιώνα που ζούμε θα τίθεται θέμα επιβίωσης για όλους τους έμβιους οργανισμούς εξαιτίας της ταχύτατης και βίαιης υπερθέρμανσης για τα δεδομένα του πλανήτη.

 

5. Γιατί επείγει να κάνουμε κάτι τώρα;

Γιατί όταν εκλύεται διοξείδιο του άνθρακα, χρειάζονται περίπου 20-30 για να αντιδράσει το ατμοσφαιρικό σύστημα. Δηλαδή αν με κάποιο μαγικό τρόπο σταματούσαμε σήμερα όλες τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η πλανητική θερμοκρασία θα συνέχιζε να ανέβαινε για περίπου 20 χρόνια εξαιτίας των εκπομπών που έχουμε εκλύσει τις τελευταίες δεκαετίες. Εάν συνεχίσουμε, χωρίς περιορισμούς, τις δραστηριότητες που προκαλούν την υπερθέρμανση τότε θα επέλθει υπέρβαση του «ανεκτού ορίου» και δεν θα υπάρχει πλέον δυνατότητα άμεσης επιστροφής σε φυσιολογικά επίπεδα.

6. Τι προτείνει η επιστημονική κοινότητα;

Το βασικότερο όλων σε πρώτη φάση είναι να μην ξεπεράσουμε τους 2 βαθμούς. Για να έχουμε σημαντικές πιθανότητες να μην συμβεί αυτό, οι παγκόσμιες εκπομπές εκτιμάται πως θα πρέπει να κορυφωθούν το αργότερο ως 2020, και στη συνέχεια θα πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται ταχύτατα με επιθυμητό στόχο να φτάσουν και πάλι στο μηδέν, δηλ. στα προ-βιομηχανικής εποχής επίπεδα, εάν βέβαια θέλουμε να σώσουμε τον πλανήτη και να διασφαλίσουμε την ύπαρξή μας. Σύμφωνα με την 5η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC), οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να φτάσουν στο απόλυτο μηδέν το διάστημα 2050-2070. Προφανώς – και εδώ βρίσκεται η ουσία της υπόθεσης – αυτό προϋποθέτει την εγκατάλειψη νέων επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, λιγνίτη, άνθρακα, φυσικό αέριο) και την προώθηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξοικονόμηση ενέργειας.

  www.huffingtonpost.gr